Olasz Ferenc újabb rangos kitüntetést kapott!

Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező, Alsópáhok díszpolgára, falunk híres szülötte a közelmúltban elnyerte Prima Primissima közönségdíjat és a Magyar Képzőművészet kategória Prima díját. A díjátadóra december 2-án este került sor a Művészetek Palotájában. A boldog díjazottat telefonon értük utol.

Szeretettel gratulálunk a Prima Primissima közönségdíjhoz és a Magyar Képzőművészet kategória Prima díjához!
Köszönöm szépen.
Mit lehet tudni erről a díjról?
A díjat 2003-ban alapította Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával. Ez egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím, amely komoly anyagi juttatással is jár, és mint ilyen, immár a legrangosabb a magyar díjak között. Jelöltet csak az eddigi díjazottak javasolhatnak, az idén közel 700 ajánlás közül választották ki a 30 jelöltet, kategóriánként hármat a művészet, a tudomány és a sport területéről. Maga a jelölés már a Prima díjazottságot is jelenti. Egy hat tagú kuratórium aztán titkos szavazással dönt arról, hogy mely kategóriában kit ítél a legjobbnak, vagyis Primissimának.
Olasz Ferenc a Prima Primissima Közönségdíjas.
Igen, ez tulajdonképpen a díjak díja. Mert ezt a lehető legdemokratikusabban, a legszélesebb társadalom bevonásával lehet csak odaítélni. Nem mondom, hogy egyenlő eséllyel indul minden jelölt, hisz azok, akik a közönségükkel nap, mint nap találkoznak, koncerteznek, sínházban játszanak vagy éppen széles rétegeket elérnek tevékenységükkel – gondolok itt tanításra, sportra, televíziós szereplésekre vagy éppen gyógyításra – előnyt élveznek azokkal szemben, akik, mint én is, szinte láthatatlanul végzik tevékenységüket. Hogy mégis személyemben egy látszólag esélytelen nyerte… ez bizony óriási meglepetés volt számunkra, és végtelen öröm forrása, hisz egész életemnek ez a betetőzése: azoktól kaptam elismerést, és ezen keresztül azoknak a szeretetét érezhetem magaménak, akiknek és akikért szólt minden alkotásom.
Minek tulajdonítja Olasz Ferenc, hogy elnyerte a Közönségdíjat?
Ezen sokat gondolkoztam magam is. Itt ugyanis nem néhány száz, hanem bizony több tízezer szavazatról van szó. Csak arra tudok gondolni – és a visszajelzések is erre utalnak -, hogy a közel fél évszázad, amely alatt ugye elkészítettem több mint száz filmet, 12 fényképalbumot, és közeledik a százhoz a kiállításaimnak száma is -, a munkásságomat hivatalos oldalról bizony igen nagy csend kísérte. Én sohasem menedzseltem úgymond, magamat, a műveimet, csak tettem a dolgom, mert nem tehettem mást. Ugyanakkor nagyon széles azoknak a köre, akik rendszeresen figyelemmel követték tevékenységemet, és hiányolták a másoknak megjáró, de az én munkásságomat sohasem kísérő hivatalos elismerést. Talán ők azok, akik most mintegy összefogtak, valamiféle elégtételt próbálván szolgáltatni az elmaradt sikerek helyett. Hát – úgy tűnik, sikerült!
Mikor és hogyan szerzett tudomást a jelöléséről?
Valamikor szeptemberben egyszer csak szólt a telefon, a Prima Primissima Alapítványtól hívtak, hogy jelöltek, és elfogadom-e. Mint utóbb megtudtam, két, már korábban díjazott filmrendező, Sára Sándor és Kósa Ferenc – tavaszi, Vigadó-béli életmű-kiállításomat látva – szövetkezett, és együtt nyújtották be a jelölésemet.
A díjátadó ünnepséget nézve reménykedtünk, hogy Olasz Ferenc lesz a Magyar Képzőművészet kategória Prima Primissimája.
Hát úgy alakult, hogy nem én lettem az. Az alapszabály értelmében, ha valakit a kuratórium megválaszt Prima Primissimának, ugyanakkor ő nyeri el a legtöbb közönségszavazatot is, akkor – mivel egy személy csak egyszeres Primissima lehet – az utóbbit nyeri el. Mint utóbb megtudtam, ez történt az én esetemben is. Sokkal boldogabb vagyok a közönségdíjjal, mert, mint már említettem, ez sokak szeretetéből adódik össze.
És itt szeretném megköszönni az Alsópáhokiaknak azt a sok biztatást és szeretetet, amely az utóbbi időszakban szülőfalumból felém áradt. Feleségem facebook-oldalára nap, mint nap érkeztek a kedves mondatok, úgy a régi barátoktól, ismerősöktől és rokonoktól, mint számunkra ismeretlenektől, sőt, feleségem volt tanítványaitól is, megannyi megható mozzanat, amellyel megszépítették az életünket.
Köszönöm szépen mindenkinek, aki akár csak gondolatban is velünk volt, drukkolt és szavazott! Nekik is köszönhető, hogy a díj átadásakor Alsópáhok neve is elhangozhatott a gálán…

Szabó Zsolt Szilveszter

Kolping Hotel

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2